(recept
si oblíbilo 46 návštěvníků)
mléčná marcipánová hmota
Potřebné ingredience
100g cukr moučka, 50g polotučné sušené mléko, mandlové (rumové, kokosové) aroma, trošku vody
Postup přípravy
uděláme hodně husté těsto (vodu dávám od oka, takže vám neřeknu kolik. musí se to hodně propracovat - nesmí praskat a nesmí být řídký aby nestékal a daly se z toho tvořit i postavičky, květinky atd.) pokud neodhadnete množství vody tak se držte poměru cukr a mléko 2:1. Mám to otestované mnohokrát a vždycky jsem byla spokojena.
Barvím potravinářskýma barvama. Které i s aromatem koupíte v drogerii nebo i v supermarketech (najdete u pudingů, prášků do pečiva atd., nebo vám šikovná prodavačka poradí kde hledat :-)) Hnědá barva je nejlepší po přidání kakaa - dodá marcipánu skvělou chuť. Při vyvalování podsypávejte Solamylem nebo kterýmkoli jiným "jedlým" škrobem (přebytečný potom ometete). Pečení ZDAR!
P.S: další moje dortíky s tímto marcipánem najdete u mě v albíčku (třeba vás inspirují)
K množství marcipánu (akorát místo fondánu použijete marcipán) :
http://www.wilton.cz/fondanPokrocile.php?nazev=fondan
+ v pravo v menu na téhle stánce najdete odkazy, které Vás také jistě inspirují :-)
Barvím potravinářskýma barvama. Které i s aromatem koupíte v drogerii nebo i v supermarketech (najdete u pudingů, prášků do pečiva atd., nebo vám šikovná prodavačka poradí kde hledat :-)) Hnědá barva je nejlepší po přidání kakaa - dodá marcipánu skvělou chuť. Při vyvalování podsypávejte Solamylem nebo kterýmkoli jiným "jedlým" škrobem (přebytečný potom ometete). Pečení ZDAR!
P.S: další moje dortíky s tímto marcipánem najdete u mě v albíčku (třeba vás inspirují)
K množství marcipánu (akorát místo fondánu použijete marcipán) :
http://www.wilton.cz/fondanPokrocile.php?nazev=fondan
+ v pravo v menu na téhle stánce najdete odkazy, které Vás také jistě inspirují :-)
Růžičky: kuličky z marcipámu
krouživým pohybem naolejované lžičky uděláme kolečko s hrubším středem a tenkými okraji
podkrojíme z pracovní plochy
první okvětní lístek stočíme do ruličky
Přidáváme postupně další okvětní lístky
a další
až je růže skoro hotová
uřežeme, takto děláme růže dle potřeby menší, větší, nebo jenom poupata - ty dělám ze 3 lístků...
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
beruškaveruška
(upraveno)
21. 3. 2008, 12:14
dobrý den dá se marcipán udělat ze sušené smetany, na Vánoce jsem místo suš. mléka dalo smetanu do rafaelo kuliček a neměly chybu. můžete mi poradit
stencon
(upraveno)
21. 3. 2008, 12:16
@beruškaveruška
nene. Někde jsem četla, že se s tím nedá pracovat, obsahuje málo tuku
alenama
(upraveno)
11. 2. 2008, 23:37
Prosím poraďte, kde sehnat mandlové aroma? Oběhla jsem v Praze několik drogérií, ale nikde aroma do potravin nevedou. V supermarketech jsem také nepochodila - pouze v Bille jsem narazila jen na rumové a citronové, ale prodavačka netušila, jestli se mandlové aroma vůbec vyrábí. Díky.
Dzuli
(upraveno)
12. 2. 2008, 1:14
@alenama
já ho kupuji v kauflandu,mají ho tam jak jsou van,cukry,pudinky ,polevy atd
stencon
(upraveno)
12. 2. 2008, 9:36
@Dzuli
No u nás je i v Globusu i v Tescu A vždycky u pudingů atd. Ale pokud nesženete zrovna mandlové použijte klidně jiné. Ničemu to nevadí. Já osobně mám nejradši kokosové, ale ani rumové není špatné. Je to jen o zvyku a i v některých cukrárnách používají jenom rumové...
jusinka
(upraveno)
19. 1. 2008, 23:09
Krásný večer, Jitko, máte úžasné dorty ! Opravdu nádhera! Škoda, že nejste z Pardubic, v únoru máme oslavu, hned by se mi jeden hodil . Možná podle vašeho receptu na marcipán zkusím něco vytvořit, ale nevím, nevím, aby se to vůbec dalo jíst . Mějte se krásně a marcipánu zdar
stencon
(upraveno)
21. 1. 2008, 20:29
@jusinka
Tak "nejedlosti" bych se nebála. Určitě to zvládnete!!!! S chutí do toho......
jíta406
(upraveno)
28. 6. 2007, 22:51
Dobrý večer Jíto,tak sem koukala na vaše dortíky v albíčku a nemohla sem se vynadívat všechny jsou krásný.taky ráda peču ,ale takový výsledky nemám .Nedávno jsem zkoušela prvně marcipán,ted už nevím jistě ,ale asi se tam dával med i voda a vůbec se mi nepovedl,strašně rychle tvrdl a když jsem ho chtěla válet tak se drolil ,tak budu muset brzy vyzkoušet váš recept,snad se povede
stencon
(upraveno)
29. 6. 2007, 13:37
@jíta406
no s tím tvrdnutím je problém asi vždycky. Stačí ale navlhčit ruce a znova propracovat a je vše OK. Někdo dává med (nejlepší je glukózový sirup - ten ale neseženete) aby to tak netvrdlo ale tenhle recept ho nepotřebuje. A navíc nikdy ho člověk nedělá takové množství aby poznal rozdíl. Tak ať se příště povede. Chce to nestratit hlavu a mít trpělivost.
stencon
(upraveno)
29. 6. 2007, 13:37
@jíta406
snad příště
petezuel
(upraveno)
13. 6. 2007, 20:01
Jitu, tak se mi marcipán povedl. V nejbližší době hodím fotečku, tak se potom jukněte. Jinak jsem marcipán válela na mouč. cukru a pak, když bylo dílo hotovo, tak jsem jemně potřela vodou, aby se cukr rozpustil a marcipán lesknul. Beruška je, jak namalovaná. Terka bude mít opravdu radost. Díky moc za recept a budu ho posílat dál
stencon
(upraveno)
28. 6. 2007, 21:50
@petezuel
Mooc se povedla Jste šikulka
penguin
(upraveno)
3. 6. 2007, 21:00
Jitko děkuji za inspiraci! Koukala jsem i na Vaše další v albíčku a je to prostě nááádhera Andy
stencon
(upraveno)
28. 6. 2007, 21:51
@penguin
Děkuji - potěší každé slůvko chvály